Útmutató kezdő (encounter) csoporttagoknak

  • nov. 05, 2020
Kategória: 2020/2
Megjelent: 527 alkalommal

Az előre eldöntött programok nélküli csoportok a személyközpontú megközelítésben járatlan résztvevők számára kezdetben furcsának, érthetetlennek, idegennek, sőt fenyegetőnek tűnhetnek. (Természetesen nem mindenkinek: vannak, akik rögtön természetes közegüknek érzik, és "úszkálnak benne, mint hal a vízben".) Általában, ha egy formális csoport összejön, van kitűzött célja, meghatározott tennivalója, kijelölt vezetője. A személyközpontú csoportok lényege ez a szabadság, melyben a résztvevők szabadon kifejezhetik magukat, kötöttségek nélkül kerülhetnek kapcsolatba egymással, és ez növeli a személyiségfejlődés valószínűségét.

A személyközpontú csoporttól akkor várható igazán fejlesztő hatás, ha sikerül kialakítani a Rogers által leírt "optimális légkört" - az őszinte, elfogadó és megértő attitűdöt, de az így megteremtett szabadság és biztonság sem lehet abszolút: az egyes ember szabadságát és biztonságát mindig korlátozza, hogy tekintettel kell lenni a többiek szabadságára és biztonságára (és persze minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy valaki fenyegetve, sértve érzi magát valami miatt).

A következő "jó tanácsok" nem betartandó szabályok, és noha lehet, hogy egyeseknek túlságosan részletesnek tűnnek, egyáltalán nem írják le mindazt a viselkedésmódot, amely előfordulhat egy csoportban. Segítséget szeretnénk nyújtani a biztonságos és szabad légkör kialakításához és ahhoz, hogy a csoport a kezdő "csoportozó" számára is fejlesztő legyen.

A tanulást elősegítő általános tanácsok

  • Ne félj a csöndtől! Ilyenkor igyekezz lazítani, befelé fordulni!
  • Akkor szólalj meg, ha igazán úgy érzed, hogy valamit ki akarsz fejezni (bármilyen tökéletlen, "félkész" legyen is az a gondolat, bármilyen "formátlan" legyen is az az érzés)!
  • Ha úgy érzed, túl hosszan fejezed ki magad, állj meg, és kérdezd meg a csoporttagokat, "veled vannak-e", kíváncsiak-e arra, amit még mondani akarsz!
  • Ha választ vársz, ezt világosan jelezd! (Azt is, hogy mit szeretnél tudni: értik-e, amit mondasz, egyetértenek-e veled, ők is így látják-e a kérdést.)
  • Ha úgy érzed, hibáztál, félreértettek, elvesztetted az önuralmadat, kellő időben korrigálj!

Tony Merry nyomán

Magyarul megjelent: Carl. R. Rogers: Találkozások - a személyközpontú csoport EDGE 2000 Kiadó, Bp. 2008.

Hírlevél feliratkozás

Legyen mindig naprakész híreinkkel, programjainkkal kapcsolatosan, iratkozzon fel hírlevelünkre már most!

Feliratkozás

Adományozás

Támogassa céljaink elérését bankja internetes felületén keresztüli átutalással!

Részletek

Elérhetőségeink

Cím: 1072 Budapest, Klauzál tér 14. II/15.
Email: info(@)rogerskozpont(.)hu
Nyilvántartási szám: 01-01-0012300
Adószám: 18847190-1-42
Stat. számjel: 18847190-8559-569-01
Bankszámla: Magnet Bank 16200120-18540037-00000000